Born to ride – Pohorje, Slovenia

In Adventure, Blog, Lifestyle, Travel Stories

Prepoznatljivi scenario ….

Ono vreme kada nema snega, nije ni leto, već zbunjeni oktobar, topao i hladan, neodlučan. Radmo, učimo, spori smo, ljuti na leto i optimizam što nas lagano napušta, sve kao da postaje priprema za još jedan pasivan zimski san….

Farytale forest of Pohorje mountain

Zato se mi u Hiishii-ju uvek trudimo da pronadjemo novi način da nam dani budu ispunjeni i vredni prepricavanja. Jurimo novu inspiraciju ili zabavu koja će nam premostiti ove dosadne periode između omiljenih aktivnosti i koja će onu standardnu i relativno dosadnu stvarnost malo osvežiti.

Planovi ne postoje ili izvetre. Vreme je kratko i brzo prolazi. Kada ste se poslednji put potrudili da  kvalitetno potrošite sate svog zivota daleko od interneta,virtuelnih identiteta i socail network zavisnosti?

Da li ste se skoro pokušali da probate nešto po prvi put u životu?

Nekako su nam se složile sve kockice na vreme pa smo protekli vikend odjurili u Sloveniju. Na Pohorje. Ne, sneg još nije pao, a tamo ima, cele godine, mnogo toga zanimljivog da se radi. Pre svega Pohorje Bike park, jedan od najboljih u Evropi. Gde se vozi i MTB Down Hill World cup, što je dovoljno da vas zainteresuje i kao bajkera početnika i  kao već iskuskusnog u ostavljanju blatnjavih tragova po planinskim stazama…

Phorje nature. The neighborhood of hotel Bellevue

Katarina (Hiishii photo) riding the Specialized demo @Bike park Pohorje

Najbolja stvar je to, što je ovo savršena opcija za “kratak i sladak vikend trip”. Skupite ekipu, ponesete bicikle, prijavite ih na granici i za 5 sati od Beograda ste tamo gde konačno možete da probate pravi Mountain Bike park, sa sve gondolom, 3 staze različite težine, u sred prirode iz bajke. Postoje opcije i za one manje aktvne, od šetnji i trek staza po magičnoj šumi i prirodi, do perverznih spa varijanti i termalnih bazena hotela #Habakuk i #Bellevue. Odseli smo u odličnom hotelu “Bellevue” na samom vrhu Pohorja, tamo gde stiže gondola i počinje sva zabava.

Izbor je pao baš na ovaj, jer treba samo da otvorite oči, obučete gomilu opreme, sednete na bajk i iz hotela izletite na stazu odmah tu pored. A uz to pun pansion, švedski sto, klopa koja zadovoljava potrebe čak i najzahtevnijih (donesu vam i ono što nema) i veoma simpatični Slovenci koji ovde rade i baš gotive nas lude Srbe. :)

Sta drugo čovek da poželi?  :)

Amazing hotel Bellevue at the top of Pohorje mountain

The room with the mountain view.

Amazing nature of Pohorje, the panorama from the top.

Udahneš vazduh i naježis se, prija. Sunce se dominantno probija zracima kroz drveće u šumi i osvetljava sitne čestice koje te okružuju… one koje uglavnom ostaju, kada se smiri oblak prašine koji nastaje kada velikom brzinom proletite po zemljanom putu sa par uber zabavnih “benkova” i “table top” skokova skrivenih u jednoj od šumica blizu ski staze. U početku ovaj beginner line (flow line) nam je delovao jako težak. Ipak smo novi u DH biciklizmu, posebno kada je profi bike park u pitanju.

Ali kada je to što radiš previše zabavno, doživljavaš osećaj kao iz detinjstva kada ti blato isprska naočare, kacigu i pola lica pa si srećan, a uz to juriš ekipu i zezanju nikako da dodje kraj. Strah nekako bledi onda. Prevazilaziš svoje granice i postaješ drugi bolji čovek, koji može više. Onaj koji postiže ciljeve i ruši blokade, dok mu strah podiže adrenalin, a smejanjem se prkosi. Onaj koji se ne osvrće, već samo gazi napred.

Vladica trying out the northshore jump in Pohorje Bike Park

Padneš ponekad. Ali i to je dobro. Jer moramo da padamo da bismo naučili kako da prevaziđemo greške i da nastavimo dalje. Boli malo. Pa prođe i ne primetiš kada, jer se zabavljaš. Skočiš, voziš, proklizaš, padneš, popizdiš, ustaneš, nastaviš, preskočiš, poletiš, doskočiš, preživiš, ubrzaš, smeješ se, skočis više, doskočiš i umreš od sreće jer možeš, hoćeš, smeš i uspevaš.

Tako smo svaki dan prevazilazili sebe i na kraju uživali u vožnji na plavom flow line-u koji je ozbiljna down hill staza, mnogo teža od naše nove crne bike staze u Kopaonik bike parku. U par navrata smo prolazili kroz delove crvene koja ima vrlo zahtevne deonice, kao i 4 abnormalno velika skoka. Svaki se zove od manjeg ka vecem : 1.WHO’s 2.GOT 3.THE BIGGEST 4. NUTS.  Zamislite dostignuće čoveka koji skoči sa NUTS skoka?

The crazy jumps of Phorje bike park red course.

Having fun on the Pohorje Bike Park - flow line

Silent nature of Pohorje mountain.

Ono što nam je u celoj priči ispalo kao najbolja varijanta, je to što su nam momci iz Specialized Bike parka Pohorje dali Specialized DEMO DH bicikle koji se voze i na world cup-u, pa nam je vožnja bila svakako duplo lakša i zanimljivija nego sa našim all mountain biciklima. Te bajkove svako može da iznajmi tamo, na pola dana ili duže, a uz to dobijete i kompletnu opremu, štitnike i kacigu da bi se osigurali da ova zabava ne bude previše rizična. Znači ako se nađete na Pohorju a nemate bicikl, to nije problem već možda i plus jer ćete imati priliku da provozate ozbiljnu mašinu povoljno i bez griže savesti da ste ortaku polomili bajk :)

Pohorje neverovatno podseća na mala ušuškana austrijska sela sa tipičnim kućama, cvećem na balkonima i relativno mirnim gradom… Pravo mesto da dozvolite sebi da se stvarno odmorite i pustite mozak da ne misli puno nego da uživa…. Ali ako vam zafali malo zabave, shoppinga ili noćnog života, na 15 minuta je veći grad Maribor, koji ima svašta da vam pruži. Ove godine je proglašen za Evropsku prestonicu kulture, pa je prepun stranaca, studenata i mladih ljudi koji zuje okolo i uživaju u prelepom ambijentu i svetlosnim instalacijama svuda po gradu :)

Subota nam je bila najuzbudljiviji dan, jer se održavao MTB weekend kada se skupljaju svi vozači iz Evrope i bila su dva takmičenja u jednom danu. Pozvali su nas da budemo fotografi na event-u i  predstavimo sve kroz blog i medije , pa  smo eto imali priliku da zabeležimo i kako ozbiljni profesionalni vozači “dižu prašinu” :)

Whip contest, Bike park Pohorje

Its all good when nothing's broken. On your body of course.

Prvi deo dana je bio određen za downhill takmičenje na crnoj world cup stazi, sa puno ozbiljnih prepreka, skokova, korenja, benkova, drop-ova. Potpuno je nezamislivo delovalo da neko može ovde da vozi, a kamoli da projuri jer se svakom takmičaru merilo vreme. Jedno je sigurno, a to je da su ovi momci ludi i pomeraju granice jer voze na milimetar između drveća čak 50 – 60 na sat!!

Bike atmosphere, and support while boys are kicking ass :)

"black course" of down hill track in Bike Park Pohorje

Drugi deo dana se odvijalo takmičenje u “Whip” skokovima, tako da su momci iskakali sa table-top skoka i pobednik je bio onaj koji uradi najviši i najlepši “whip”. Vid Kovač je bio ubedljiv i nezaustavljiv i osigurao sebi prvo mesto.

Posebno je bila interesantna ta bajkerska lifestyle atmosfera, međusobna podrška i neka luda euforija koja je svakoga ko je prisustvovao ovom događaju terala da navija i viče kada neko proleti na bajku. To vece nakon kontesta je usledila dodela nagrada ali i premijera slovenačkog MTB filma “Switch” koji nam je doneo gomilu inspiracije za sutrašnju vožnju i nove kadrove u parku :)

Zamislite dan, ponedeljak. Sunčan, posle kišnog nedeljnog popodneva. Treba da krenete kući, a ekipa iz Slovenije vas zamoli da ostanete još jedan dan. Da se družimo i vozimo. Vi to naravno ne možete da odbijete, jer život treba da bude zabavan, iako vas čeka gomila obaveza kući.

Perfect day for a last day riding. Pohorje Bike Park.

Uros (Hiishii photo) rippin' the benk on the flow line in Pohorje Bike Park

Ne dugo zatim, eto vas na vrhu staze, sunce vas greje, zelene se staze, nebo je još plavlje, zemlja taman mokra od kiše, stavljate kacigu na glavu i ceo park pred vama je prazan. Samo vi i vaša ekipa. I Idemo opet :

Voziš, padaš, prljaš se, smeješ se, opet skočiš, pa doskočiš, proklizaš, ruke bole, mišići popuštaju od umora ali ne staješ jer ovaj dan je na poklon i samo za tebe i moraš jednostavno da ga iskoristiš do maksimuma.Uvek će biti vremena za obaveze. A za uživanje i privilegije samo ponekad.

Lets do it again. And again. And again.

Život je lep, ako mu to dozvolimo.

Zato pokrenite taj “točak” i uživajte u vožnji ! :)

A evo ga i snimak celog spusta na Flow Line-u, sa vrha Pohorja do podnožja.

P.S. Želimo posebno da se zahvalimo ekipi iz Bike parka Pohorje koji su najveći carevi na svetu :) a takođe Sanji i ekipi iz hotela Bellevue, jer su nas razmazili kao malu decu i učinili naš boravak u Sloveniji, nezaboravnim.

Until next time !
Hiishii
:*

 

 

 

1 Comment

Submit a comment