Oduševljenje male tibetanske devojčice

In Blog, Travel Stories

Little Tibetan girl, In the middle of nowhere on 5120mn, Tibet, China.

Čim sam stigla, na naš poslednji visoki prevoj (4900mnv) ugledala me je i počela da maše. Odusevljeno je vikala heloo, heloo. Posto sam jedina od ekipe bila tu i prisla joj, gledala me je sa velikom dozom radoznalosti i odusevljenja. Prisla sam joj i dala konzervu sprite-a i fotografisala je par puta. Delovala mi je malo zbunjeno, medjutim cim sam joj pokazala njenu sliku iskocio je jedan mali preslatki osmeh.

Nakon toga sam sa Gandenom (nas vodic) otisla u njenu skromnu kucu na topao caj – butter tea. To je taj “zivotni” deo Tibeta koji ne mozete da vidite dok jurcate kolima, biciklima,autobusima. Jednostavnost njihovog doma, detalje na prostirkama i tkaninama, prve crteze male devojcice na zidu od blata i balege.

hiishii_MG_1809

Sedela sam u cosku prostorije pokusavajuci da se zagrejem uz malu solju obicnog caja, gledajuci nase vozace, Gandena i tu prelepu stariju zenu ( predstavljam majku oddevojcice) kako razgovaraju kroz dim mirisnog stapica i pare kljucale vode.

hiishii_MG_1810

Zabelezila sam tih par nestvarnih, zivopisnih kadrova sa minimumom baterije koja mi je ostala na fotoaparatu, dok je svo to vreme mala tibetanska devojcica pratila svaki moj pokret, pogled i gledala me sa odusevljenjem koje ne prestaje. Ta njena paznja mi nije bila cudna, niti neprijatna, vec izuzetno interesantna, verujem da je zelela da se druzi i da komunicira samnom sto je vise moguce.Podelile smo cokoladu, a zatim ljustile i grickale kikiriki, bez i jedne izgovorene reci,a opet smo se razumele i druzile kao prave drugarice.

Par trenutaka kasnije usetala je i velika macka i pridruzila se tom nasem malom druzenju. Posluzila je devojcici kao lutka za igranje i mazenje a potom i kao jastuk za ledja, bez prigovora. A ja sam ostala zacudjena u trenutku, saznanjem da podjednako ne mogu da razumem ni tu macku, a ni devojcicu. Ne govorim njihove jezike, ali eto opet sedimo tu i druzimo se, komuniciramo na nekom cudnom i posebnom nivou.

hiishii_MG_1812

Rekla mi je njena majka u jednom trenutnu da joj se dopadam i da me zato tako gleda,sto sam kroz igru i smejanje sa njom potpuno razumela. Nazalost ne znam kako se zove, ali znam da ima 5 godina. Nosi omiljeni roze dzemper i dve preslatke kikice. I gleda te tim malim radoznalim kosim ocima, neprestano. I svaki put kada budete prolazili “njenom ulicom” mahace vam radosno i vikati uzudjeno hello!

Kao i svako drugo malo dete na Tibetu.

hiishii_MG_1839

 

Submit a comment